Middelburg gaat nieuwe ondernemers naar de stad lokken met een bidbook waarin de kwaliteiten van de stad worden getoond in woord en beeld. Wethouder Aalberts ziet Middelburg als 'een verborgen parel'.

Ondernemend en innemend. Met deze zelfbenoemde kwaliteiten probeert Middelburg nieuwe ondernemers naar de stad te lokken. Deze trefwoorden vormen althans de titel van het bidbook dat de gemeente heeft laten schrijven. Het is gemaakt om de komende twee jaar een impuls te geven aan de binnenstad. De brochure is een uitvloeisel van het Actieplan Binnenstad, dat met de Vereniging Ondernemers Middelburg is opgesteld. Gemeente, VOM, makelaars en anderen zullen die gebruiken voor promotie van de stad. De foto's zijn prachtig, de teksten - geschreven/gesproken door prominente Middelburgers - wervend. "Ik zie Middelburg als een verborgen parel in het zuiden van Nederland", schrijft wethouder van economische zaken Johan Aalberts in het voorwoord. Cijfers moeten dat ondersteunen. Aalberts: "Die zijn van 2015." En wat heeft Middelburg dan te bieden? Het grootste winkelvloeroppervlak van Zeeland: 54.463 m2;

De Langeviele is 4e in de leukste winkelstraten van Nederland

(NL Street Awards)

Boutiquehotel The Roosevelt is de Travellers Choice 2016

(TripAdvisor, reiswebsite)

Meer bezoekers dan andere steden in Nederland met deze omvang aan winkelvloeroppervlak; • De grootste branche is mode en luxeartikelen (26.667 m2), maar ook voeding en drogisterij is sterk vertegenwoordigd in de binnenstad (6355 m2); • Per week zijn 3100 bezoekers per woo m2 winkelvloeropper-vlak geteld; • De prijs van een woning ligt gemiddeld 20 procent lager dan in de rest van Nederland; • Middelburg heeft na Amsterdam, Maastricht, Utrecht en Leiden de meeste (1149) rijksmonumenten. En het is de mix die het 'm doet, stelt horeca-ondernemer Connie de Lange van De Vriendschap in het bidbook: „Bijzonder is dat detailhandel, horeca en musea samen de schouders eronder zetten om mooie dingen voor elkaar te krijgen." Nina Kasfiki, die zes jaar geleden met haar man Dille en Kamille opende in Middelburg, doet in het bidbook haar best potentiële ondernemers over de streep te trekken: „We hebben er nog geen dag spijt van gehad."

De groei van Middelburg als onderwijsstad gaat door